Geschiedenis

Februari 2007

By 1 februari 2007 No Comments

De orkaan van februari heeft de gerestaureerde balkondeuren vernield. Een behoorlijke schade post. Verder ligt het terrein vol met afgebroken takken en stukken van bomen die de orkaan niet konden doorstaan. Weer een dag houtzagen. De eerste sneeuw valt terwijl Anne stug door werkt aan riolering- en elektrabuizen. Volgens Anne z’n berekeningen zullen er meer dan 35 groepen aangelegd moeten worden. Yvette brainstormt over de inrichting van de keuken met Jacques en Jan van de Berg.

Het moet ook in een keer goed want een eenmaal netjes weggewerkte buis kun je niet meer veranderen. Gek worden we echter van het stof door flexen en zand uitscheppen uit de vloeren. Binnen een dag zit de pas schoongemaakte bovenverdieping er weer helemaal onder. Schoonmaken is een verloren strijd. De eerste kelders nemen we op in het restauratie programma. Ze worden prachtig gestukadoord (geputzt in het Duits). De ontdekte zwerfkeien die in de muren verwerkt zij halen we weer tevoorschijn; een verbluffend resultaat.

Rode kloostermoppen in een zandbed op de vloer. Je weet niet wat je ziet. In de zeldzame overgebleven uurtjes richt Anne z’n werkplaats in, in een van de kelders. Werkbanken, kasten en stellingen geven weer wat overzicht in de hoeveelheid spullen die in de loop der jaren verzameld zijn maar nu weer heel goed van pas komen. De onontbeerlijke bankschroef kan weer worden gebruikt. De 7 dubbele deuren in de hal zitten in de grondverf. Hier en daar moet er nog aan gerepareerd worden. We hopen nog in contact te komen met een goede timmerman. De weg naar Leeuwarden op 8 febr. Is voor de eerste keer besneeuwd. In plaats van 6,5 uur kost de reis nu bijna 8 uren. Maar het blijft goed te doen. Je went aan de afstand.