Geschiedenis

Oktober 2006

By 1 oktober 2006 No Comments

We zijn nu zo’n 2 maand aan het verbouwen.

Het voorbereidende werk kost altijd erg veel tijd. Maar we zien zo langzamerhand toch goede vorderingen en zijn erg tevreden.

Tinneke en Nic komen ook een kijkje nemen in ons slot. Nic als architect geeft Anne een paar heel nuttige tips. We gaan een dagje op stap naar Dresden met ons vieren en op10 oktober vieren we Yvette haar verjaardag. De Belgische vlag hangt uit het raam aan de straat kant. De banen hangen op deze manier een beetje horizontaal zodat het ook de Duitse vlag had kunnen zijn. Op hetzelfde moment is begonnen met de afbraak van de stallenruïne op het kruispunt tegenover ons. De gemeente heeft opdracht hiervoor gegeven om ons “slot” een beter aanzien te geven. En ons de kans gegeven van dingen die we kunnen gebruiken nog weg te halen. En dat laat Anne zich geen tweemaal zeggen. Een paar stalen balken vinden wel een plaats voor het terras. Er hangen takken aan de achterzijde tegen de gevel. We zagen ze af en krijgen zo veel meer licht in huis. Anne heeft nieuwe dakramen geplaatst in het trappenhuis. Dit geeft vier maal zo veel licht als de kleine oude. De eerste wordt meteen afgewerkt en geverfd door buurman Take omdat de steiger zo snel mogelijk weer moet worden afgebroken omdat deze op de trappen vreselijk in de weg staat. Door deze werkzaamheden zijn er dakpannen over zodat we hiermee meteen de kapotte pannen kunnen vervangen; (2 vliegen in een klap). De andere afwerking wacht maar even, teveel prioriteiten.

Take maakt van de gelegenheid gebruik ook de prachtige stad Dresden te bezoeken. Hij is erg onder de indruk van de stad en de omgeving van ons slot en komt zeker weer terug.

Onze schilder ontdekt geheime deuren bij de hoofdingang. We dachten dat dit sierpanelen zijn maar nu blijkt het een dubbele deur te zijn. De zes lagen verf worden met zorg afgekrabd en geschuurd zodat een grondverf kan worden aangebracht.

Ook het deurbeslag dat van koper blijkt te zijn ontdoen we van diverse lagen verf. Na een grondige polijstbeurt zien ze er weer glanzend uit.

Het gat dat ontstaan is door het verwijderen van de immense deur tussen toekomstige woonkamer en privé gasten kamer wordt dicht gemetseld. De tussenmuren in de keuken worden gesloopt zodat een nieuwe, betere indeling mogelijk wordt. Anne legt een c.v. installatie aan om bevriezing in de tijdelijke keuken, badkamer en toilet te voorkomen. We zijn woest over de woekerprijzen van de Duitse c.v. keteltjes.

Twee maal zo duur als in Nederland maar zonder het Duitse keurmerk mogen ze niet gebruikt worden. En de schoorsteenveger die hierop toeziet is zeer streng. We gaan nog een andere oplossing hiervoor zoeken. Er wordt een groot gat gegraven in de tuin achter het huis waar we een 2000 liter propaangastank in laten zakken. Intussen brandt beneden de eerste tegelkachel. Een heerlijke warmte gevend door het verbranden van al het vloerhout dat uit de restaurant- en keukenruimte is gesloopt.

Het wordt nu ‘s nachts een beetje kouder zo’n 7 graden C. Naast de tegelkachel die nu in de slaapkamer brandt hebben we in de woonkamer een verdwaalde (beneden gevonden) gietijzeren kachel aangesloten.Dit maakt dat we op dit moment al drie kachels hebben branden. Yvette geniet van het vuurtje stoken. Twee belangrijke ruimtes zijn nu lekker warm te krijgen.